E-belge

E-İmza ile Yönetim Kurulu Kararı Alma

Genel kurul toplantılarını elektronik ortamda yapmak mümkün müdür? Elektronik imza veya mobil imza kullanarak yönetim kurulu ve genel kurul kararlarını imzalamak mümkün mü? Hangi Platformu Kullanarak Yönetim Kurulu Kararı İmzalayabiliriz?

Özel şirketler her geçen gün dijital çağa ayak uydurmaya devam ediyor. Şirketlerin dijital ortamdaki varlığı sadece pazarlama ve reklam alanlarıyla sınırlı kalmıyor. Özel şirketlerin belge ve imza işlemlerini dijital ortama taşıması büyük kolaylıklar sağlıyor. Tüm bu dijital işlemler kanunlar ve yönetmeliklerle güvence altına alınmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılması ve karar alınması güvence altına alınmıştır. Bu toplantılar ve alınan kararlar, 28/8/2012 tarihli ve 28395 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik” hükümlerine tabi tutulmuştur.

Bildiğiniz üzere anonim şirketlerinde kurul üyeleri kararlarını toplanarak oy birliği ile almaktadırlar. Fakat Türk Ticaret Kanunu, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarının dijital ortamda alınmasına imkan tanımıştır. Yönetim kurulu üyelerinden hiçbiri toplantı yapılması isteminde bulunmadığı takdirde yönetim kurulu kararları, kurul üyelerinden birinin belirli bir konuda yaptığı, karar şeklinde yazılmış önerisine, en az üye tam sayısının çoğunluğunun yazılı onayı alınmak suretiyle de verilebilir. Ancak, bu şekilde toplantısız olarak alınacak kararın geçerlilik kazanabilmesi için aynı önerinin tüm yönetim kurulu üyelerine yapılmış olması gerekir. (Altaş, 2011)

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile ıslak imzanın yerini alan yöntem e-imza ve mobil imzadır. Türk Ticaret Kanunu’na göre yönetim kurulu kararları, nitelikli elektronik sertifika ile ıslak imzaya gerek duyulmadan alınabilmektedir. Bilgi Teknoloji Kurumu’nun belirlediği sertifika sağlayıcılardan temin edebileceğiniz USB formatında e-imza ile bu işlemi yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise kullandığınız mobil operatörünüzden temin edebileceğiniz mobil imza aboneliğidir. Nitelikli elektronik sertifikaya sahip olmanın tüm detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

Yönetim kurulu kararları ve şu ana kadar şirketinizde ıslak imza ile yürüttüğünüz bütün belge süreçlerini dijitale taşımak mümkün. Tüm belge süreçlerinizi tek bir platformdan tamamen dijital olarak yürütebilirsiniz. Etikimza Doküman Yönetim Platformu ile yönetim kurulu kararlarınızı nerede olursanız olun saniyeler içinde imzalayabilirsiniz. Akıllı süreç yönetimi ile evrak sürecini tamamlamak çok daha kolay. Etikimza Doküman Yönetim Platformu’nu 14 gün ücretsiz olarak deneyimlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Süleyman Cem Çebi

Recent Posts

Aktif Kullanılan E-imza ve Mobil İmza Sayısı

Türkiye'de aktif olarak kullanılan elektronik imza sayısı nedir? Kullanıma hazır aktif halde kaç adet e-imza…

2 ay ago

Açık Rıza Metni Onaylarında Zaman Damgası

Zaman Damgası Nedir? Zaman damgası, verinin belirtilen tarihte var olduğunu kanıtlayan elektronik bir işlemdir. 5070…

1 yıl ago

Mobil İmza ve Elektronik İmza Avantaj ve Dezavantajlar

E-imza ve Mobil İmza farkı nedir? Mobil imza mı yoksa e-imza (token) mı tercih etmeliyim?…

1 yıl ago

2023 Yılı E-imza Fiyatları

Elektronik imza ya da kısaca e-imza, dijital belgeleri güvenli ve yasal olarak imzalamanın elektronik bir…

1 yıl ago

Eimza Sertifika Bulunamadı Hatası Etikimza

Etikimza üzerinde tüm kurulumları doğru bir şekilde yaptıysanız ve buna rağmen sertifika bulunamadı hatası alıyorsanız…

2 yıl ago

Şirketimi Dijitale Nasıl Taşıyabilirim? Kağıtsız Ofis Mümkün mü?

Kağıtsız ofisler mümkün mü? Şirketimizde tüm işlemleri tamamen kağıtsız yönetebilir miyiz? E-imzanın kağıtsız ofisteki rolü…

2 yıl ago