E-belge

Eyp 2.0 Resmi Yazışmalar Projesi ile Gelen Yenilikler

E-Yazışma Paketi Nedir?

Elektronik yazışma paketi 2011 yılında başlanılarak T.C. Kalkınma Bakanlığı tarafından geliştirilen daha sonra T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından geliştirilmeye devam eden bir dosya formatıdır. Eyp uzantılı dosya formatı son hali olan Eyp 2.0 sürümü, kamu kurumlarında gerçekleşecek Elektronik Yazışma Projesinin temelini oluşturmaktadır. Bu proje kapsamında kamu kurumları Eyp 2.0 paketi yapısı ile entegre bir şekilde çalışması planlanmıştır. Bu yüzden kamu kurumları 01.03.2021 tarihine kadar API entegrasyonu ile bu çalışmayı tamamlamak zorundadır. Eyp 2.0 kamu kurumları arasındaki resmi yazışmaların belge süreçlerindeki bürokrasiyi ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmıştır. Bunun dışında güvenlik öncelikli amaçların içindedir.

https://cbddo.gov.tr/projeler/e-yazisma/duyurular/

Eyp 2.0 ile Gelen Yenilikler

Eyp 2.0 sürümünde belgenin kurumlar arasındaki dolaşımında güvenliği sağlamak amacıyla şifreleme mekanizması oluşturulmuştur. E-Yazışma Paketinin bütünlüğünün sağlanması ve kaynağının teyit edilebilmesi amacıyla kullanılan SHA-1 ve RIPEMD-160 özet algoritmaları günümüz şartlarında üst seviye güvenlik sağlayamaması nedeniyle kaldırılmış ve yerine SHA-512 ile birlikte tercih edilen ikinci bir özet algoritmasının kullanımı zorunluluğu getirilmiştir. (EYP 2.0 e-Yazışma Teknik Rehberi, 2020)

Resmi yazışmalarda kurum kimliğinin tespit edilebilmesi için kurumsal elektronik mühür (e-mühür) mekanizması paket içerisine tanımlanmıştır. Başbakanlık döneminde yayımlanan 2017/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile e-mühür mevzuatı oluşturularak ilgili sertifikaların üretilmesi için TÜBİTAK bünyesindeki Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM) yetkilendirilmiştir (EYP 2.0 e-Yazışma Teknik Rehberi, 2020)

EYP 2.0 sürümünde tarih alanı, üstveri bileşeninden çıkarılarak yeni sürümle eklenen “Nihai Üstveri” bileşenine konulmuştur. Bu sayede tüm imzalar atıldıktan sonra pakete tarih eklenebilmesi mümkün hale gelmiştir.

10.06.2020 tarihinde yayınlanan “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” in 21. maddesine göre paraflama işlemlerinin paket içerisine dahil olması gerekmektedir. Bu sebeple EYP 2.0 sürümünde paraflama işlemleri paket içerisine dahil edilmektedir. Bununla beraber paket içerisinde belgeler muhatabına iletildiğinde paylaşılmaması gereken paraf bilgilerinin paketten sorunsuz bir şekilde çıkarılması sağlanmaktadır. Ayrıca Belge yönetiminin fiziksel ortamdaki alışkanlığı olan paraf nüshası, belgenin doğrulanabilmesi için önem arz etmekteydi. Fakat elektronik ortamda böyle bir belge fazlalığına ihtiyaç duyulmadan belgenin doğrulanması söz konusudur. Belgenin tek nüshaya indirilmesiyle birlikte saklanan veri sayısında ciddi bir ölçüde azalma gözlemlenecektir. İmza süreçlerinde kolaylıklar sağlayacaktır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’na aktarılabilecek elektronik belgelerin standart dosya planı bilgisi gereklidir. Bu sebeple EYP 2.0 sürümünde standart dosya planı bilgisi alanı paket içerisine eklenmiştir.

Kaynakça

EYP 2.0 e-Yazışma Teknik Rehberi. (2020, Ağustos 28). 2.0, 11. Türkiye Cumhuriyeti Dijital Dönüşüm Ofisi. Mart 23, 2021 tarihinde https://cbddo.gov.tr/SharedFolderServer/CMSFiles/EYP.pdf adresinden alındı

Süleyman Cem Çebi

Recent Posts

Aktif Kullanılan E-imza ve Mobil İmza Sayısı

Türkiye'de aktif olarak kullanılan elektronik imza sayısı nedir? Kullanıma hazır aktif halde kaç adet e-imza…

2 ay ago

Açık Rıza Metni Onaylarında Zaman Damgası

Zaman Damgası Nedir? Zaman damgası, verinin belirtilen tarihte var olduğunu kanıtlayan elektronik bir işlemdir. 5070…

1 yıl ago

Mobil İmza ve Elektronik İmza Avantaj ve Dezavantajlar

E-imza ve Mobil İmza farkı nedir? Mobil imza mı yoksa e-imza (token) mı tercih etmeliyim?…

1 yıl ago

2023 Yılı E-imza Fiyatları

Elektronik imza ya da kısaca e-imza, dijital belgeleri güvenli ve yasal olarak imzalamanın elektronik bir…

1 yıl ago

Eimza Sertifika Bulunamadı Hatası Etikimza

Etikimza üzerinde tüm kurulumları doğru bir şekilde yaptıysanız ve buna rağmen sertifika bulunamadı hatası alıyorsanız…

2 yıl ago

Şirketimi Dijitale Nasıl Taşıyabilirim? Kağıtsız Ofis Mümkün mü?

Kağıtsız ofisler mümkün mü? Şirketimizde tüm işlemleri tamamen kağıtsız yönetebilir miyiz? E-imzanın kağıtsız ofisteki rolü…

2 yıl ago