Geçtiğimiz günlerde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Resmî Gazete’de yeni meslek tanımları yayımlandı. Bu meslek tanımlarından bazıları arasında blok zinciri programcısı, etik hacker, yapay zeka programcısı ve dijital dönüşüm personeli gibi yeni tanımlar bulunuyor. 23 Mayıs 2022 tarihinde 31844 sayılı “ULUSAL MESLEK STANDARTLARINA DAİR TEBLİĞ” ile bu meslekler Ulusal Meslek Standartları arasında yerini almış bulunmaktadır.
Dijital dönüşüm sektörü pandeminin hayatımıza girdiği dönemden bu yana daha hızlı bir ivmeyle gelişerek bütün sektörlerde faaliyet alanı bulabiliyor. Kurum ve kuruluşlar yaptığı işleri ve kurum hafızalarını dijitale taşıyarak dijital dünyada yer edinmeye devam ediyor. Tüm bu gelişmeler hızla devam ederken bu alanda önemli bir rol oynayacak yeni bir iş tanımı yeni mesleklerimiz arasında yerini aldı.
Peki dijital dönüşüm personellerinden neler bekleniyor?
Türkiye Bilişim Vakfının hazırladığı standarta göre dijital dönüşüm personeli, mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan; dijital dönüşüm stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlayarak analiz çalışmasına destek veren; dijital dönüşüm hakkında farkındalık çalışmaları yürüten; dijital dönüşüm projesinin alt yapısından raporlanmasına bir çok duruma destek ve katkı sağlayan nitelikli kişidir.
Bilgi ve Belge yönetimindeki yeri nedir?
Dijital dönüşüm personelinin sorumluluk alanına giren en önemli işlemlerden birisi ise dijital arşivleme işlemleri diyebiliriz. Standart maddelerinde belirtildiği üzere dijital dönüşüm personeli, iş süreçleri sonunda oluşan rapor, form vb. kaynak materyallerin sonraki düzeyde teknik aktarım amacıyla işletme kural ve yöntemlerine uygun olarak arşivlenmesini sağlar.
Dijital Dönüşümde Kilit Faktör e-İmza
Kurum ve kuruluşlar faaliyetlerini dijital ortama taşırken ıslak imza ve doğrulama işlemleri için fiziksel ortama zorunlu dönüşler yaşanabiliyor. Uzaktan çalışma kültüründe kişilerin mekandan bağımsız olarak imza işlemlerini tüm yasal gereksinimlere uygun şekilde gerçekleştirebilmesi dijital dönüşümü hızlandırmaktadır. Etikimza Doküman Yönetim Platformu sayesinde şirket içinde ve dışında tüm imza işlemlerinizi 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak dijital ortamda tamamlayabilirsiniz.